DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20413466,71%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Singapur Üniversitesi: İşlenmiş Gıdaların Kanserle İlişkisi

Singapur Üniversitesi: İşlenmiş Gıdaların Kanserle İlişkisi

ABONE OL
Nisan 22, 2024 18:11
Singapur Üniversitesi: İşlenmiş Gıdaların Kanserle İlişkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sonuçlar, İşlenmiş Gıdaların Kanser Riskini Artırdığını Gösteriyor

Singapur Üniversitesi’nden araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların bazı kanser türleriyle bağlantılı olabileceğini keşfettiler. Uzmanlara göre, bu gıdalar genellikle tuz, yağ, şeker ve yapay katkı maddeleri açısından zengin olabilir ve kanserle ilişkilendirilebilir.

Metilglioksal: Kanser Riskini Artıran Kimyasal

Araştırmacılar, metilglioksal adlı bileşiğin, özellikle BRCA2 gen mutasyonuna sahip farelerde kanser riskini artırdığını buldular. Bu kimyasalın hücrelerde BRCA2 proteinini geçici olarak durdurarak kanserle savaşan genin işlevini etkilediği tespit edildi.

Vücutta Biriken Kimyasalın Etkisi

Profesör Ashok Venkitaraman’a göre, metilglioksal vücuttaki BRCA2 proteinini inhibe ederek DNA’da kanser gelişimine yol açabilecek hatalara neden olabilir. Araştırmacılar, bu kimyasalın tekrarlanan kötü beslenme alışkanlıklarının zamanla birikerek kanser riskini artırabileceğini belirledi.

Uzman Görüşü: Beslenme ve Kanser Riski

Diyetisyen Kelsey Costa, BRCA2 mutasyonu olmayan kişilerde de benzer etkilerin görülebileceğini belirtti. Costa’ya göre, bu durum özellikle obezite, diyabet veya optimal olmayan beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili durumlarda ortaya çıkabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.