Singapur Üniversitesi’nden araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların bazı kanser türleriyle bağlantılı olabileceğini keşfettiler. Uzmanlara göre, bu gıdalar genellikle tuz, yağ, şeker ve yapay katkı maddeleri açısından zengin olabilir ve kanserle ilişkilendirilebilir.
Araştırmacılar, metilglioksal adlı bileşiğin, özellikle BRCA2 gen mutasyonuna sahip farelerde kanser riskini artırdığını buldular. Bu kimyasalın hücrelerde BRCA2 proteinini geçici olarak durdurarak kanserle savaşan genin işlevini etkilediği tespit edildi.
Profesör Ashok Venkitaraman’a göre, metilglioksal vücuttaki BRCA2 proteinini inhibe ederek DNA’da kanser gelişimine yol açabilecek hatalara neden olabilir. Araştırmacılar, bu kimyasalın tekrarlanan kötü beslenme alışkanlıklarının zamanla birikerek kanser riskini artırabileceğini belirledi.
Diyetisyen Kelsey Costa, BRCA2 mutasyonu olmayan kişilerde de benzer etkilerin görülebileceğini belirtti. Costa’ya göre, bu durum özellikle obezite, diyabet veya optimal olmayan beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili durumlarda ortaya çıkabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.