DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Zülfikar: Nadir Hastalıklar ve Hemofili Tedavileri Hakkında Bilgilendirme

Prof. Dr. Zülfikar: Nadir Hastalıklar ve Hemofili Tedavileri Hakkında Bilgilendirme

ABONE OL
Şubat 29, 2024 15:12
Prof. Dr. Zülfikar: Nadir Hastalıklar ve Hemofili Tedavileri Hakkında Bilgilendirme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Zülfikar Nadir Hastalıkları ve Tedavilerini Anlattı

Prof. Dr. Zülfikar, dünyada her 2 bin kişiden birinde veya daha azında görülen hastalıkların “nadir hastalık” olarak adlandırıldığını belirtti. Nadir hastalıkların genetik nedenlerle oluştuğunu vurgulayan Zülfikar, bu durumun hastalık veya çeşitli anatomik anomaliler şeklinde karşımıza çıkabileceğini ifade etti.

Türkiye’de 6,5 Milyon İnsanın Nadir Hastalığı Bulunuyor

Prof. Dr. Bülent Zülfikar’a göre Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyon insanın nadir hastalığı bulunuyor. Dünya genelinde ise 7 bin civarında farklı nadir hastalık bulunmaktadır. Bu nadir hastalıkların teşhisi ve tedavisi için araştırmaların önemine dikkat çeken Zülfikar, hastaların tanı alabilmesi ve tedavi edilebilmesi için enstitüler ve merkezler düzeyinde çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Hemofili Tedavisinde Türkiye’nin Durumu

Prof. Dr. Zülfikar, hemofili gibi nadir hastalıkların tedavisinde Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu vurguladı. Hemofili, pıhtılaşma faktörlerinin eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olup, ülkemizde bu konuda geniş olanaklar bulunduğunu dile getirdi.

Ülkemizde hemofili hastalarının tedavi maliyetlerinin SGK tarafından karşılandığını belirten Zülfikar, bu hastalığın erkek çocuklarda görüldüğünü, kadınların ise sadece taşıyıcı olduğunu ifade etti.

Hemofiliden Korkmaya Gerek Yok

Zülfikar, hemofili hastalarının hayatlarını normal kişiler gibi sürdürebildiğini, ilaçlar sayesinde sosyal hayata katılabildiklerini ve normal bir yaşam sürebildiklerini vurguladı. Gelişen teknoloji ile hemofilinin tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini, hastaların kanama durumunda hemen ilaçlarını kullanarak kanamalarını durdurabildiklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi’nde nadir hastalıklar üzerine geniş çaplı çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Zülfikar, ülkemizde bu alanda yapılan çalışmaların önemine değindi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.